Mash Chipotle
Kód: 1077Detailní popis produktu
Tekutý chilli mash z uzených papriček Chipotle je naprostou nezbytností pro všechny milovníky této aromatické lahůdky s nasládlou kouřovou chutí a vůní.
Jedná se o uzenou a sušenou verzi plně zralých Jalapeño papriček. Ve skutečnosti, asi 20 % veškeré produkce Jalapeño se spotřebuje právě na výrobu Chipotle.
Chipotle mají tmavě hnědou až černou barvu a výraznou kouřovou chuť se sladkými podtóny čokolády a ořechů. Právě chuť ořechů získávají tyto papričky díky pekanovému dřevu, na kterém se udí. Jedinečná je také jejich sladko-uzená vůně.
Paprička je slabě hřejivá. Se svou pálivostí okolo 10.000 - 23.000 SHU je srovnatelná např. s francouzskou papričkou Espelette, mexickou Guajillo, maďarskou feferonkou nebo s omáčkou Tabasco.
Od císařského stolu do celého světa
Jalapeño jsou, jako jedny z mála chilli papriček, hodně šťavnaté a dužnaté, což znesnadňuje jejich sušení. Z toho důvodu se Jalapeño nejprve uzením dehydratují, a až poté usuší. Tuto metodu poprvé u papriček použili Aztékové, kteří zjistili, že Jalapeño nelze sušit na slunci, jako ostatní chilli. Tak začali tyto papričky udit podobně jako maso. Navíc se díky tomu nekazily tak rychle a mohly být po dlouhou dobu skladovány. Takto zpracované Jalapeño se staly v Aztécké říši vysoce ceněnou surovinou a byly využívány i na přípravu jídel pro císařské ceremoniály.
Chipotle v kuchyni
Díky svému aroma a chuti bývají Chipotle dominantní ingrediencí mnoha mexických jídel. Jejich výraznou chuť oceníte také v marinádách na grilování, v salsa omáčkách, v nakládané zelenině nebo v různých dipech.
Složení: Chipotle (uzené Jalapeño) chilli papričky, sůl, kyselina octová.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Fermentované omáčky |
---|---|
Objem: | 200 ml |
Původ: | Ekvádor |